لوگو دکتر بهاره مرادیان
۴ دقیقه
درباره اندومتریوز

آندومتریوز

آنچه می خوانید...

اندومتریوز بیماری است که بافت آندومتر به جای داخل رحم، در خارج از رحم رشد می کند. رحم زن با بافت آندومتر پوشیده شده است. بدن با هر سیکل قاعدگی یک آندومتر جدید رشد می کند تا برای تخمک بارور شده آماده شود. در یان مقاله در خصوص اندومتریوز، علل علائم و روش های تشخیص آن صحبت خواهیم کرد.

اندومتریوز چیست؟

آندومتریوز چگونه شکل می گیرد؟

سلول‌های آندومتر که در خارج از رحم یافت شده و رشد می‌کنند، سبب تشکیل لکه هایی می شوند که خونریزی می‌کنند و مایعات در حول و حوش پریود نشت می‌کنند. التهاب، زخم و توده بر اثر این نشتی ایجاد می شود. لکه‌ها در قسمت‌های مختلف بدن باقی می‌مانند. به طور مثال در پوشش داخلی لگن و شکم، بالای شکم، دیواره شکم یا به ندرت خارج از ناحیه لگن باقی می مانند.

بیش تر بخوانید => هیسترکتومی

علائم آندومتریوز

علائم آندومتریوز روی هر فردی متفاوت است. از رایج ترین علائم این بیماری درد است. شدت علائم اغلب به محل آندومتریوز مربوط می شود تا وسعت بیماری. آندومتریوز می تواند انواع مختلفی از درد ایجاد کند، به طور مثال می تواند این درد شامل موارد زیر باشد :

  • دوره های دردناک
  • درد شکم، کمر و لگن
  • درد حین یا بعد از رابطه جنسی
  • درد هنگام شیر دادن یا تخلیه روده
  • دردی که با گذشت زمان بدتر می شود
  • درد در زمان تخمک گذاری، از جمله درد ران و پاها
  • دردی که شما را از انجام کارهایی که معمولا انجام می دهید باز می دارد.
علائم اندومتریوز

برخی از زنان مبتلا به اندومتریوز علائم دیگری دارند، از جمله :

  • مشکلات مثانه و روده (مانند نیاز به دفع مکرر ادرار و یبوست یا اسهال)
  • نفخ در زمان پریود
    خستگی، به خصوص در زمان پریود
  • ناراحتی واژن
  • شرایط خلقی (مانند اضطراب و افسردگی)
  • آسم

علل اندومتریوز

علت دقیق آندومتریوز ناشناخته است، اما برخی از عوامل ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.

قاعدگی معکوس (پسرفته)

وقتی پریود می شوید، خون از واژن شما خارج می شود. اما همچنین می تواند به سمت عقب در امتداد لوله های فالوپ به داخل لگن شما جریان یابد. در 90 درصد زنان، خون که حاوی سلول های آندومتر است، جذب یا تجزیه می شود. اما در برخی از زنان، بافت آندومتر در خارج از رحم رشد می کند که می تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از علائم شود.

سابقه خانوادگی

زنانی که یکی از بستگان نزدیکشان (مثلاً مادر یا خواهر) مبتلا به اندومتریوز است، هفت تا 10 برابر بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

سیستم ایمنی بدن

اگر سیستم ایمنی شما رشد بافت آندومتر را در خارج از رحم متوقف نکند، می توانید به اندومتریوز مبتلا شوید.

تشخیص اندومتریوز

در بسیاری از موارد، تشخیص اندومتریوز با علائم شروع می شوند. دردهای قاعدگی سنگین سبب می شوند تا به بهترین متخصص زنان مراجعه نمایید.

پزشک متخصص با پرسیدن سابقه پزشکی شخصی، در مورد بارداری های قبلی و سابقه اندومتریوز در خانواده شماغ سوالاتی می پرسد.

معاینه لگن از جمله معایناتی است که پزشک متخصص برای تشخیص آندومتریوز انجام می دهد. اینکار جهت کسب اطلاعات بیش تر ص.رت می گیرد. احتمالاً تصویربرداری از لگن را با سونوگرافی انجام می‌دهد.

بسته به علائم، نتایج معاینه فیزیکی و سونوگرافی، ممکن است MRI برای نقشه برداری بیشتر آندومتریوز نیز تجویز شود. لاپاراسکوپی ممکن است هم برای تشخیص قطعی و هم برای درمان پیشنهاد شود. این می تواند یک راه مفید برای تایید آندومتریوز باشد زیرا جراح شما که این روش را انجام می دهد می تواند از یک دوربین کوچک (لاپاروسکوپ) برای مشاهده داخل بدن شما استفاده کند. ممکن است در طی این روش بیوپسی (نمونه بافت کوچک) گرفته شود. بیوپسی برای تایید تشخیص به آزمایشگاه ارسال می شود.

گاهی اوقات به طور تصادفی اندومتریوز را پیدا می کنید. همه افرادی که آندومتریوز دارند علائمی را تجربه نمی کنند. در این موارد، ارائه‌دهنده شما ممکن است این وضعیت را در طی یک روش دیگر کشف کند.

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *