لوگو دکتر بهاره مرادیان
دکتر بهاره مرادیان / بارداری و زایمان / تاثیر ویتامین D بر بارداری
۴ دقیقه
ویتامین D و بارداری

تاثیر ویتامین D بر بارداری

آنچه می خوانید...

بدن ما ویتامین D را از نور خورشید روی پوستمان می سازد و در برخی غذاها نیز یافت می شود. ما بیشتر ویتامین D خود را برای سالی که در تابستان در معرض نور خورشید قرار داریم تولید می کنیم. این معمولاً از اواخر مارس یا اوایل آوریل تا پایان سپتامبر است. بدن ما ویتامین D کمتری در سایه یا هوای ابری تولید می کند و نمی توانیم ویتامین D را از طریق پنجره جذب کنیم.

تاثیر ویتامین dبر بارداری

میزان مصرف ویتامین D در بارداری

همه زنان باردار باید هر روز 10 میکروگرم مکمل ویتامین D مصرف کنند. این امر سبب می شود تا کودک رشد کافی داشته باشد. اما باید توجه داشته باشید که خانم های باردار نباید بیش از 100 میکروگرم ویتامین D در روز مصرف کنند، چرا که ممکن است مضرات زیادی داشته باشد. مادران شیرده باید از مکمل ویتامین D نیز استفاده کنند.

در صورت عدم مصرف ویتامین D در دوران بارداری، این خطر وجود دارد که کودک استخوان های نرمی داشته باشد.که همین امر می تواند سبب بروز بیماری راشیتیسم شود. (راشیتیسم بیماری است که بر رشد استخوان در کودکان تأثیر می گذارد.)

بیش تر بخوانید : تیروئید در بارداری

آیا در بارداری نیاز به مصرف ویتامین D است؟

برخی از زنان باردار بیش تر از سایرین به ویتامین D نیاز دارند. در صورتی که :

  • نمی توانند زیاد بیرون بروند.
  • همیشه پوست خود را می پوشانند.
  • پوست تیره تری دارند
  • دارای BMI بالای 30 هستند.

برای هر فردی در این گروه ها، مصرف مکمل ویتامین D به ویژه مهم است. مصرف اضافی ویتامین D در صورت تشخیص باید مصرف شود.

چرا در دوران بارداری به ویتامین D نیاز است؟

ویتامین D برای سلامت شخصی هر فردی مفید است. ویتامین D نقش گسترده ای در عملکرد سیستم ایمنی، تقسیم سلولی سالم و سلامت استخوان دارد.

این ویتامین جهت جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر ضروری است. بسیاری از مطالعات ارتباط بین سطوح پایین ویتامین D سرم و افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ها، بیماری های خودایمنی، بیماری های عصبی، مقاومت به انسولین و بیماری های قلبی عروقی را پیدا می کنند.

ویتامین D با حمایت از رشد استخوان های سالم، روی سلامت کودک شما سرمایه گذاری می کند. کمبود ویتامین D نیز مرتبط است

در صورت کمبود ویتامین D در بارداری، مصرف چه موادی ضروری است؟

40 تا 60 درصد از کل جمعیت، از جمله زنان باردار، دچار کمبود ویتامین D هستند. دلایل این کمبود گسترده بسیار است، و برای شروع این موضوع می توانید با درک لیست بسیار کوتاهی از غذاهای حاوی ویتامین D شروع کنید.

مصرف ویتامین D در بارداری

این غذاها زرده تخم مرغ، ماهی قزل آلا و روغن کبد ماهی است، با این حال، بیش تر ویتامین D از طریق غذاهای غنی شده مانند شیر مصرف می شود. برای 75 درصد از جمعیتی که به لاکتوز حساسیت دارند، محصولات شیر ​​غنی شده منبع قابل اعتمادی برای مصرف ویتامین D نیستند.

علاوه بر این موارد، عوامل زیادی وجود دارند که بر توانایی بدن در ساخت و جذب ویتامین D تأثیر گذارند. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • محل زندگی فصل
  • مدت زمانی که در خارج از منزل بدون کرم ضد آفتاب می‌گذرانید.
  • رنگدانه‌های پوست
  • سن
  • چاقی
  • آلودگی
  • داشتن روده‌های سالم که با بهینه بودن ظرفیت جذب این عوامل نقش دارند زیرا ویتامین D در واقع یک هورمون است و به نور خورشید نیاز دارد تا بدن بتواند آن را به درستی بسازد.

کمبود ویتامین D در زنان باردار

کمبود ویتامین D در سراسر جهان شایع است و شیوع آن در زنان بیش تر از مردان است، از جمله خانم هایی که باردار هستند و شیردهی می کنند. نیاز به ویتامین D احتمالا در بارداری بیشتر است. دلایل متعددی وجود دارد که منجر به کمبود ویتامین D می‌شود، از جمله عواملی که قرار گرفتن پوست در معرض نور UVB را محدود می‌کنند (به عنوان مثال، ساکن در عرض جغرافیایی بالا، رنگدانه‌های تیره پوست)، کاهش مصرف ویتامین D در رژیم غذایی (مانند مصرف کم رژیم غذایی رژیم‌های گیاهی یا ماهی و … زرده تخم مرغ)، یا تغییر در مصرف ویتامین D یا متابولیسم (به عنوان مثال، سوء جذب، عملکرد ضعیف کبد یا کلیه، و چاقی) باشد.

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *