لوگو دکتر بهاره مرادیان
۴ دقیقه
درباره تعیین جنسیت جنین

تعیین جنسیت جنین

آنچه می خوانید...
تعیین جنسیت جنین

تعیین جنسیت جنین یکی از هیجان انگیزترین رخدادهای زندگی هر زوجی این است که در انتظار تولد یک نوزاد جدید باشند. تعیین جنسیت نوزاد به اندازه‌ی خبر بارداری می‌تواند برای والدین شگفت آور باشد. با اینکه برخی از والدین ترجیح می‌دهند تا زمان تولد نوزاد از جنسیت جنین اطلاعی نداشته باشند برخی دیگر از والدین به دنبال روش‌هایی هستند که از همان هفته‌های اول جنسیت جنین را تشخیص بدهند و زودتر برای تولد نوزاد آماده شوند. در گذشته تا زمان تولد نوزاد تعیین جنسیت جنین امکان پذیر نبود اما در سال‌های اخیر با روش‌های مختلفی می‌توان جنسیت جنین را با دقت بالا تعیین نمود.

انواع روش های تعیین جنسیت جنین

تکنولوژی‌های نوین به کار رفته در دستگاه‌های سونوگرافی با دقت بالایی می‌توانند مورفولوژی جنین را نشان دهند. در گذشته تعیین جنسیت جنین با سونوگرافی پس از 3 ماهگی امکان پذیر بود اما امروزه پیش از 3 ماهگی نیز می‌توان با تقریب بالایی جنسیت جنین را با استفاده از سونوگرافی تعیین نمود.

در اوایل هفته‌ی پنجم بارداری تشکیل آلت تناسلی جنین شروع می‌شود، تا 9 هفتگی ناحیه تناسلی جنین دختر و پسر مشابه به نظر می‌رسد اما از هفته‌ی نهم آلت تناسلی جنین دختر و پسر شروع به تمایز می‌نماید. در هفته‌های 11 تا 12 باداری با دقت 75 درصد می‌توان جنسیت جنین را با سونوگرافی تعیین نمود. پس از هفته‌ی دوازدهم بارداری دقت تشخیص جنسیت جنین با روش سونوگرافی به 100 درصد می‌رسد و با اطمینان کامل می‌توان جنسیت را تعیین نمود.

سونوگرافی یکی از روش‌های بدون تهاجم می‌باشد که علاوه بر تشخیص جنسیت جنین می‌تواند برخی از مشکلات و ناهنجاری‌های جنین را از همان ماه‌های ابتدایی شناسایی نماید.

اکثر افراد تنها با روش سونوگرافی جهت تعیین جنسیت جنین آشنایی دارند و نسبت به سایر روش‌هایی که دقتی بالاتر از روش سونوگرافی دارند اطلاعی ندارند، در ادامه برخی از روش‌های دیگر جهت تعیین جنسیت جنین آشنا می‌شوید.

نمونه برداری از پرزهای کوریونی

یکی از آزمایش هایی که برای غربالگری ناهنجاری‌های ژنتیکی و مادرزادی در هفته‌ی 11 تا 13 بارداری ممکن است به ماردان باردار توصیه شود نمونه برداری از پرزهای کوریونی می‌باشد، در این آزمایش تعدادی از پرزهای جفت جهت بررسی و تعیین مشکلات ژنتیکی برداشته می‌شود. با اینکه این آزمایش جهت کشف مشکلات و ناهنجاری‌های ژنتیکی و مادرزادی جنین انجام می‌شود اما قادر به تشخیص جنسیت جنین نیز می‌باشد.

با توجه به اینکه آزمایش پرزهای کوریونی یک آزمایش تهاجمی بوده و در 0.5 تا 1 درصد موارد ممکن است منجر به سقط جنین شود بنابراین فقط در موارد ضروری تجویز می‌شود و هیچ گاه تنها به دلیل تشخیص جنسیت جنین توصیه نمی‌شود.

آمنیوسنتز

آمنیوسنتز آزمایشی است که با تهیه‌ی نمونه‌ای از مایع آمنیوتیک انجام می‌شود. معمولاً تعدادی از سلول‌های جنین در مایع آمنیوتیک وجود دارد، با جمع آوری این سلول‌ها و با بررسی DNA جنین می‌توان جنسیت جنین را با دقت صد در صد تعیین نمود. مانند آزمایش پرزهای کوریون، آمنیوسنتز نیز فقط به منظور بررسی ناهنجاری‌های جنین پس از هفته‌ی پانزدهم باردرای قابل انجام می‌باشد. با توجه به اینکه آزمایش آمنیوسنتز نیز یک آزمایش تهاجمی می‌باشد و در مواردی منجر به سقط جنین می‌شود بنابراین فقط در موارد ضروری پیشنهاد می‌شود و به هیچ وجه فقط به منظور تعیین جنسیت انجام نمی‌شود.

تعیین جنسیت غیرتهاجمی

در سال های گذشته محققان موفق به شناسایی ماده ژنتیکی جنین بدون سلول به نام cff-DNA در پلاسمای مادر شدند. cff-DNA پس از هفته‌ی هفتم بارداری در خون مادر یافت می‌شود و دو ساعت پس از زایمان ناپدید می‌شود. با استفاده از این ماده‌ی ژنتیکی می‌توان برخی از اختلالات ژنتیکی جنین را به همراه جنسیت او تعیین نمود.

آزمایش cff-DNA نسب به آزمایش پرزهای کوریونی و آزمایش آمنیوسنتز یک روش نمونه گیری غیرتهاجمی می‌باشد و خطری برای سقط جنین ندارد و موجب ناراحتی مادر نمی‌شود. با توجه به اینکه این آزمایش در هفته‌ی هفتم بارداری قابل انجام می‌باشد بنابراین نسبت به آزمایش پرزهای کوریونی که در هفته‌ی 11 الی 13 انجام می‌شود و سایر روش‌ها زودتر قادر به تشخیص جنسیت جنین می‌باشد.

سایر روش های تشخیص تعیین جنسیت

سایر روش‌های تشخیص جنسیت نوزاد

نتایج یک مطالعه‌ی جالب نشان داد که مادران در 50 درصد موارد می‌توانند با حس ششم خود جنسیت جنین را درست تشخیص دهند البته با در نظر گرفتن نقش احتمالات نتایج مطالعه مخدوش می‌شود.

سایر روش‌های خانگی که از نسل‌های گذشته برای تعیین جنسیت جنین به کار می‌رود مانند ویار مادر در دوران بارداری، شکل شکم مادر و سایر موارد هیچ کدام پایه و اساس علمی نداشته و تنها با توجه به نتایج سونوگرافی، آزمایش خون، آمنیوسنتز و آزمایش پرزهای کوریونی می‌توان جنسیت جنین را تعیین نمود و سایر روش‌های ادعا شده از دقت لازم برخوردار نمی‌باشد.

بنابراین جهت تعیین جنسیت جنین در صورتی که نتایج غربالگری برای شما طبیعی باشد و احتیاجی به بررسی‌های ژنتیکی ندارید باید تا هفته‌ی دوازدهم بارداری صبر نمائید تا با روش سونوگرافی از جنسیت جنین اطلاع پیدا کنید.

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *