تیروئید یکی از بیماری هایی است که می تواند غده تیروئید را تحت تاثیر قرار می دهد. تیروئید شامل غده پروانه ای شکل کوچک در جلوی گردن است که هورمون های تیروئید را تولید می کند. هورمونهای تیروئید می توانند انرژی بدن را کنترل کنند، بنابراین بر نحوه عملکرد هر یکی از اندام ها تأثیر میگذارند. هورمون های تیروئید جهت رشد طبیعی جنین در 3 ماه اول ضروری هستند. کم کاری و پرکاری تیروئید هر کدام می توانند بر بارداری تاثیر بگذارند، به همین دلیل است که باید فرد به صورت منظم چکاپ کند.
تیروئید در بارداری چیست؟
بیماری های تیروئید، به ویژه کم کاری تیروئید در دوران بارداری نسبتا شایع است که باید هرچه زودتر درمان شود تا آسیبی به فرد و جنین وارد نشود. تیروئید اندامی است که در جلوی گردن شما قرار دارد و هورمونهایی را ترشح میکند که متابولیسم بدن از جمله قلب و سیستم عصبی، وزن، دمای بدن و بسیاری از فرآیندهای دیگر در بدن را تنظیم میکند.
هورمون های تیروئید به ویژه برای تضمین رشد سالم مغز و سیستم عصبی جنین در طول بارداری ضروری هستند. هورمون ها از طریق جفت به نوزاد رسیده و در 12 هفتگی، غده تیروئید در جنین شروع به تولید هورمون های تیروئیدی خود می کند، اما هنوز وابستگی به هورمون های مادر وجود دارد.
هورمون های تیروئید چه نقشی در بارداری دارند؟
هورمون های تیروئید که جهت رشد طبیعی مغز و سیستم عصبی از اهمیت بالایی برخوردار هستند، در طول سه ماهه اول بارداری کودک به تامین هورمون تیروئید که از طریق پیوند خارجی NIH جفت می آید، می پردازند. در حدود 12 هفتگی، تیروئید کودک شروع به کار کرده، امادیگر تا هفته 18 الی 20 بارداری به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند.
هورمون های مرتبط با بارداری عبارتند از :
- گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG)
- استروژن
این دو سبب افزایش سطح هورمون تیروئید اندازه گیری شده در خون می شوند. تیروئید در زنان سالم در دوران بارداری اندکی بزرگ می شود، اما اندازه ان انقدر بزرگ نیست تا متخصص زنان نیز آن را تشخیص دهد.
تشخیص مشکلات تیروئید در بارداری به دلیل سطوح بالاتر هورمونهای تیروئید و سایر علائمی که هم در بارداری و هم در اختلالات تیروئید رخ میدهد، دشوار است. برخی از علائم پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید به راحتی قابل تشخیص است.
نوع دیگری از بیماری تیروئید، تیروئیدیت پس از زایمان، می تواند پس از تولد نوزاد رخ دهد.
پرکاری تیروئید در بارداری
برخی از علائم و نشانه های پرکاری تیروئید اغلب در حاملگی های طبیعی رخ می دهد، از جمله ضربان قلب سریع تر، مشکل در مقابله با گرما و خستگی.
علائم و نشانه های دیگر می تواند نشان دهنده پرکاری تیروئید عبارتند از :
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- دست های لرزان
- کاهش وزن بدون دلیل
- عدم افزایش وزن طبیعی بارداری
کم کاری تیروئید در بارداری
کم کاری تیروئید، یک سری علائم دارد که ممکن است با علائم بارداری اشتباه گرفته شود، مثل خستگی شدید و افزایش وزن. علائم دیگر کم کاری تیروئید شامل موارد زیر است :
- یبوست
- مشکل در تمرکز یا مشکلات حافظه
- حساسیت به دمای سرد
- گرفتگی عضلات
علل مشکلات تیروئید در بارداری
از علل کم کاری تیروئید در بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
علل کم کاری تیروئید
شایع ترین علت کم کاری تیروئید، اختلال خود ایمنی به نام تیروئیدیت هاشیموتو است. در این شرایط بدن به اشتباه به سلول های غده تیروئید حمله می کند و تیروئید را بدون سلول و آنزیم کافی برای تولید هورمون تیروئید کافی برای رفع نیازهای بدن باقی می گذارد.
علل پرکاری تیروئید
شایع ترین علت پرکاری تیروئید مادر در دوران بارداری، اختلال خود ایمنی بیماری گریوز است. در این اختلال، بدن یک آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین محرک تیروئید تولید می کند که سبب واکنش بیش از حد تیروئید و تولید بیش از حد هورمون آن میشود.
حتی اگر درمان با ید رادیواکتیو یا جراحی برای برداشتن تیروئید خود داشته باشید، بدن شما همچنان می تواند آنتی بادی TSI را بسازد. اگر این سطوح بیش از حد بالا برود، TSI از طریق خون شما به جنین در حال رشد می رسد، که ممکن است باعث شود تیروئید او شروع به تولید هورمون بیش از نیاز خود کند. بنابراین تا زمانی که پزشک سطح تیروئید شما را بررسی می کند، هم شما و هم کودکتان مراقبت های لازم را برای کنترل هر گونه مشکل دریافت خواهید کرد.