لوگو دکتر بهاره مرادیان
دکتر بهاره مرادیان / بیماری های زنان / اطلاعاتی در خصوص دیابت بارداری و روش های پیشگیری
۶ دقیقه
درباره-دیابت-بارداری

اطلاعاتی در خصوص دیابت بارداری و روش های پیشگیری

آنچه می خوانید...
دیابت-بارداری

دیابتی که در دوران بارداری اتفاق می افتد، دیابت بارداری نام دارد. این نوع دیابت مانند سایر دیابت ها از جمله دیابت نوع 1 بر اثر کمبود انسولین نیست. هورمونی که با استفاده از جفت ساخته می شود، باعث بازداشتن بدن از استفاده به انسولین می شود، این امر، مقاومت به انسولین نام دارد که به جای اینکه قند خون جذب سلول های بدن شود، در خون مادر جمع می شود. در صورتی که قند خون برای بار اول در دوران بارداری افزایش یابد، در واقع دیابت بارداری رخ داده است. در ادامه در خصوص راه حل های پیشگیرانه برای این مشکل ارائه خواهیم داد. با ما همراه باشید.

علل دیابت بارداری

اینکه علت دقیق دیابت بارداری چیست، هنوز برای هیچ پزشکی به طور قطعی مشخص نیست. اما از وقوع این مشکل با خبر هستند که چه اتفاقی می افتد. جفت به کودکی که در حال رشد است، آب و مواد مغذی می دهد و چندین هورمون را جهت حفظ سلامت بارداری تولید می نماید که شامل هورمون های استروژن، پروژسترون، لاکتوژن جفت انسان و کورتیزول است. این هورمون ها می توانند اثر ضد انسولین بر بدن بگذارند که معمولا از هفته 20 الی 24 بارداری آغاز شده و در نهایت منجر به دیابت بارداری می شود.

بیش تر بخوانید : سقط مکرر جنین

بارداری دورانی است که در آن بدن مادر چربی بیش تری را در خود زخیره کرده تا بیش ترین کالری ممکن را دریافت کند. همین مورد می تواند قند خون مادر را بالا برده و سبب دیابت بارداری شود.

هورمون های بیش تری در اثر رشد جفت اتفاق می افتد و خطر مقاومت به انسولین افزایش می یابد. پانکراس قادر به تولید انسولین جهت غلبه بر مقاومت نسبت به انسولین است. در صورت عدم موفقیت پانکراس، مادر دچار دیابت بارداری می شود.

یک سری عوامل هستند که می توانند خطر ابتلا به دیابت بارداری را در مادر افزایش دهند که شامل موارد زیر است :

  • سابقه خانوادگی در خصوص ابتلا به دیابت بارداری
  • اضافه وزن قبل بارداری
  • تجربه سقط جنین
  • داشتن فشار خون بالا
  • تجربه دیابت بارداری در بارداری های قبل
  • تجربه تخمدان پلی کیستیک
  • فشار خون و کلسترول بالا

این عوامل همانطور که گفته شد، ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهند. اما در صورتی که از روش های کنترل آن ها آگاهی کافی و لازم را داشته باشید، می توانید از بروز این عارضه پیشگیری نمایید.

چه افرادی بیش تر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند؟

برای هر خانم بارداری امکان این وجود دارد که در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا شود. اما در برخی از افراد این احتمال افزایش می یابد که عبارتند از :

  • خانم هایی که سن آن ها بالای 25 سال است.
  • کسانی که دارای فشار خون بالا هستند.
  • خانم هایی که چاق بوده و یا دارای اضافه وزن هستند.
  • افرادی که سابقه دیابت در خانواده خود داشته باشند.
  • افرادی که به اختلال تحمل گلوکز مبتلا هستند.

علائم دیابت بارداری

این بیماری علائم و نشانه خاصی ندارد و به همین دلیل است که هر فردی ممکن است در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار گیرد و متوجه این مساله نشود که این مساله خود بسیار خطرناک است. به همین دلیل است که بهتر است در دوران بارداری آزمایش های مختلفی صورت گیرد. در صورت بالا بود قند خون، داشتن علائم زیر طبیعی است :

  • فرد بیش از حد و به صورت غیر طبیعی احساس گرسنگی و تشنگی می کند.
  • فرد به صورت غیر طبیعی نیاز به دفع ادرار دارد.
  • دچار حالت تهوع و استفراغ می شود.
  • فرد دچار تاری دید می شود.
  • فرد با وجود حالت گرسنگی، مدام در حال کاهش وزن است.

بیش تر بخوانید : جراحی فیبروم رحمی

روش های تشخیص دیابت بارداری

برای تشخیص دیابت بارداری، باید بین هفته های 24 ام الی 28 ام بارداری آزمایش دیابت بارداری انجام داده شود. با نتیجه آزمایش اگر مشخص شود که فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری وجود دارد، باید آزمایش دیابت نوع 2 نیز انجام شود. این آزمایش باید در اولین معاینه قبل از زایمان صورت گیرد.

آزمایش های غربالگری

غربالگری با این آزمایشات انجام می شود:

تست تحمل گلوکز یک ساعته

شما یک نوشیدنی خاص با قند بالا می نوشید. یک ساعت بعد، تکنسین آزمایشگاه سطح قند خون (گلوکز) شما را اندازه گیری می کند. اگر سطوح شما بالاتر از یک سطح خاص باشد، این یک نتیجه غیر طبیعی در نظر گرفته می شود.

تست تحمل گلوکز سه ساعته

اگر آزمایش 1 ساعته غیرطبیعی باشد، برای تأیید تشخیص، آزمایش دوم تحمل گلوکز را انجام خواهید داد. شما یک نوشیدنی خاص دیگر می نوشید، اما با شکر بیشتر. تکنسین آزمایشگاه شما سطح قند خون شما را 1 ساعت، 2 ساعت و 3 ساعت بعد اندازه گیری می کند. اگر حداقل دو مورد از اندازه گیری های گلوکز بالاتر از حد طبیعی باشد، دیابت بارداری دارید.

اگر دیابت بارداری در شما تشخیص داده شد، باید 4 تا 12 هفته پس از تولد نوزاد آزمایش دیابت بدهید. همچنین باید این غربالگری را حداقل هر 3 سال یک بار تا پایان عمر انجام دهید.

رژیم غذایی خاص

شما باید 5 وعده سبزیجات، میوه ها، لبنیات کم چرب یا بدون چربی و گوشت بدون چربی بخورید. به جای چربی های جامد از چربی های مایع برای پخت و پز استفاده کنید. باید غلات کامل بخورید و از میان وعده های پرکالری یا دسرهای شیرین پرهیز کنید.

سبک-زندگی-سالم-برای-دیابت-بارداری

ورزش

شما باید ورزش متوسط ​​انجام دهید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید این کار را نکنید.

بیش تر بخوانید : تست پاپ اسمیر

پایش روزانه قند خون

هدف شما این است که سطح قند خون خود را کمتر از 130 میلی گرم در دسی لیتر تا 140 میلی گرم در دسی لیتر یک ساعت پس از غذا نگه دارید.

تزریق انسولین

ممکن است برای کنترل سطح قند خون به این موارد نیاز داشته باشید. یا ممکن است نیاز به داروهای دیگری داشته باشید که از طریق دهان مصرف می شوند.

عوارض دیابت بارداری

در طول زایمان، قند خون خانم باردار با دقت بررسی و ارزیابی می شود و برای اینکه قند خون در حالت طبیعی خود قرار بگیرد،

سطح قند خون شما در طول زایمان به دقت بررسی می شود. پزشک شما ممکن است به شما انسولین بدهد تا قند خون خود را در محدوده طبیعی نگه دارد. این کار از افت شدید قند خون کودک شما پس از زایمان جلوگیری می کند. نوزادانی که از مادران مبتلا به دیابت بارداری به دنیا می آیند ممکن است سطوح پایینی از کلسیم یا منیزیم در خون خود داشته باشند. از این عوارض می توان پیشگیری کرد. کلید پیشگیری کنترل دقیق سطح قند خون شما به محض تشخیص دیابت است. دیابت بارداری معمولاً باعث نقص مادرزادی نمی شود. اما اگر سطح قند خون شما تحت کنترل نباشد، می تواند به طرق دیگری روی جنین شما تأثیر بگذارد. در زیر 2 مشکل عمده سلامتی که ممکن است ایجاد شود آورده شده است.

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *