سرکلاژ عملی است که در دهانه رحم و برای درمان ناتوانی این ناحیه به کار می رود. با این عمل تا حد زیادی می توان از خطر زایمان زودرس کاهید. در واقع این عمل برای زمانی است که دهانه رحم انقدر ضعیف می شود که تحمل فشار بارداری تقریبا غیر ممکن می شود. در این صورت است که دهانه رحم تا حدودی باز می شود و به همین دلیل فرد در خطر زایمان زودرس قرار می گیرد. این امر معمولا از مهم ترین علل شایع سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری است.
کاربرد عمل سرکلاژ
در صورتی که دهانه رحم کوتاه باشد، می تواند از مهم ترین عوامل زایمان زودرس باشد. طول دهانه رحم معمولا در خانم های باردار در هفته های بین 14 تا 28 اندازه گیری می شود. در صورتی که اندازه رحم از اندازه نرمال خود کوتاه تر باشد، می توان از عمل سرکلاژ کمک گرفت. با این جراحی می توان به تقویت عضلات دهانه رحم کمک کرد تا زبایمان زودرس اتفاق نیفتد.
عمل سرکلاژ چیست؟
عمل سرکلاژ دهانه رحم به گونه ای انجام می شود که دهانه رحم با بخیه های محکم بسته می شود. این کار سبب می شود تا مایع آمنیوتیک و غشا زیر وزن نوزاد بسته بماند و بدین صورت به دهانه رحم کمک می کند. این روش درمانی از موثرترین راه هایی است که به پیشگیری از زایمان زودرس کمک می کند. سابقه این درمان به 60 سال می رسد و همچنان موثر است.
بهترین متخصص زنان از اسپکولوم جهت دسترسی به دهانه رحم و بخیه زدن این ناحیه استفاده می کند. این امر از اتساع زودرس جلوگیری می کند و نتایج مثبت و تمام مدت بارداری را افزایش می دهد. این جراحی از انواع بارداری های پر خطر پیشگیری می کند.
چه کسانی به سرکلاژ نیاز دارند؟
- کسانی که رحم آن ها ضعیف هستند.
- افرادی که دهانه رحم آن ها کاملا بسته نیست.
- کسانی که اندازه دهانه رحم آن ها کوتاه تر و کم تر از 2.5 سانتی متر است.
- افرادی که سابقه سقط جنین یا زایمان زودرس در سه ماهه دوم بارداری داشته اند.
اینکه این موارد چگونه تشخیص داده شود با سونوگرافی امکانپذیر است. در صورت بزرگ تر شدن رحم بنابه تشخیص پزشک، امکان زایمان زودتر از موعد و یا سقط جنین خواهد بود. به همین دلیل است که متخصص تصمیم به عمل سرکلاژ یا دوختن دهانه رحم می پردازند.
افرادی که برای باردار شدن از روش IVF استفاده کرده اند، بارداری پرخطری را طی کرده اند که ممکن است همراه با دوقلو یا چند قلویی همراه باشند. این افراد بدون صلاحدید پزشک نباید تحت عمل سرکلاژ قرار گیرند.
آنچه که تحقیقات نشان می دهد این است که دلایلی مبنی بر اینکه سرکلاژ بتواند مانع از حاملگی چند قلویی و یا بهبود حاملگی های پر خطر شود، وجود ندارد.
برداشتن سرکلاژ دهانه رحم
افرادی که زایمان ان ها نزدیک است باید بخیه های دهانه رحم برداشته شود. اما در صورتی که نیار به زایمان پیش از موعد باشد و بخیه ها هنوز باقی مانده باشند، باید به اورژانس مراجعه نموده و آن ها برداشته شوند. ممکن است نیاز به زایمان سزارین باشد.
عمل سرکلاژ دهانه رحم چه خطراتی دارد؟
سرکلاژ دهانه رحم نیز مانند سایر جراحی ها خطراتی به همراه دارد. برخی فکر می کنند این جراحی کاملا بی خطر است، اما اینگونه نیست. عوارض جانبی گزارش شده در مدت کوتاهی پس از گذاشتن بخیه شامل درد شکمی، خونریزی واژینال، پارگی زودرس پرده ها قبل از زایمان و آسیب مثانه است. این خطرات نادر هستند و تیم پزشکی شما تمام اقدامات احتیاطی را برای اطمینان از یک روش ایمن انجام می دهد. برخی از خطرات عبارتند از:
- آسیب به دهانه رحم
- خونریزی
- عفونت
- زایمان زودرس
- پارگی زودرس غشاها
- تنگی دهانه رحم (دهانه رحم به طور دائم باریک یا بسته می شود)
- پارگی دهانه رحم یا بافت رحم
اگر فکر می کنید در معرض خطر نارسایی دهانه رحم هستید، در اسرع وقت آن را با متخصص زنان خود در میان بگذارید. بهتر است این موضوع را زودتر تشخیص دهید، تا قبل از اینکه کودک خیلی بزرگ شود و قبل از اینکه کیسه آمنیوتیک وارد بدن شود، اقداماتی برای تقویت دهانه رحم انجام شود. درمان زودهنگام با سرکلاژ می تواند به میزان قابل توجهی شانس زایمان زودرس و سقط مکرر جنین را کاهش دهد.