لوگو دکتر بهاره مرادیان
دکتر بهاره مرادیان / بیماری های زنان / در خصوص واژینیسموس و روش درمانی آن بیش تر بدانید!
۵ دقیقه
درباره-واژینیسموس

در خصوص واژینیسموس و روش درمانی آن بیش تر بدانید!

آنچه می خوانید...
مقایسه-واژن-در-حالت-طبیعی-و-واژینیسموس

واژینیسموس نوعی انقباض یا اسپاسم غیرارادی در عضلات یک سوم انتهایی واژن می‌باشد و زمانی که هر نوع جسم خارجی وارد واژن شود رخ می دهد. این اسپاسم در عضلات زیرین پوست (پرینه) و عضلات عمقی کف لگن اتفاق می‌افتد. زمانی که با تلاش بسیار جهت دخول اقدام شود در تجربه‌ی بعدی واژینیسموس شدیدتر همراه با درد بیشتری تجربه می‌شود. در واقع واژینیسموس یک پارادوکس پزشکی است زیرا انقباض غیرارادی در عضلاتی که کنترل آن ارادی می‌باشد رخ می دهد.

بیش تر بخوانید : انتخاب بهترین متخصص زنان

انواع واژینیسموس

واژینیسموس به دو صورت رخ می‌دهد :

واژینیسموس اولیه

از ابتدا امکان هیچ دخولی به واژن امکان پذیر نمی‌باشد، به عنوان مثال تامپون، سونوگرافی واژینال یا رابطه جنسی واژینال از همان ابتدا همراه با درد و انقباض غیر ارداری همراه است.


واژینیسموس ثانویه

این حالت زمانی پیش می‌آید که در گذشته امکان دخول واژینال امکان داشته اما در حال حاضر بنا به دلایل مختلف دیگر امکان وارد شدن هیچ جسمی به واژن وجود ندارد و در صورت تلاش برای دخول همراه با درد شدیدی خواهد بود. این اتفاق اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که اولین تجربه‌ی دخول همراه با درد فراوانی بوده است و این موضوع منجر به ترس و اضطراب جهت رابطه‌های بعدی می‌شود.

مکانیسم وقوع واژینیسموس

خانم‌هایی که از درد دخول هراس دارند به عنوان یک مکانیسم حفاظتی انقباض غیرارادی را تجربه می‌کنند. انقباض در عضلات کف لگن می‌تواند منجر به انقباض سایر عضلات مانند پاها و باسن نیز شود. برخی افراد حس می‌کنند این درد بسیار شدید و آسیب رسان است، گاهی اوقات تلاش برای دخول منجر به واکنش‌های اضطرابی مانند گریه، افزایش تنفس، تپش قلب و عرق کردن می‌شود، اضطراب موجب ترس از درد و ترس از درد موجب انقباض عضلانی و انقباض عضلانی موجب افزایش درد می‌شود و این چرخه تا پایان دخول ادامه خواهد داشت.

بیش تر بخوانید : خونریزی های غیر طبیعی قاعدگی

علت واژینسموس

علت اصلی واژینسموس به طور کامل مشخص نیست اما حدود 1 تا 7 درصد از زنان با این اختلال مواجه می‌شوند. در برخی مواقع علت‌های قومیتی و مسائل فرهنگی ممکن است در ایجاد واژینیسموس دخیل باشند. برخی از دختران هرگز از تامپون استفاده نکرده‌اند، سونوگرافی واژینال یا معاینات واژینال و تست پاپ اسمیر را انجام نداده اند و عقاید خاصی در مورد تمایلات جنسی و فعالیت جنسی پیش از ازدواج دارند. در برخی کشورها و قومیت‌ها تربیت‌های سخت گیرانه‌ای نسبت به مسائل جنسی و باکرگی وجود دارد که منجر به محدود شدن آموزش‌های جنسی می‌شود و دختران تصورات اشتباهی از رابطه جنسی و درد ناشی از آن دارند که تمامی این‌ها به دلیل باورهای غلط طی دوران کودکی و نوجوانی ایجاد شده است.

مشکلات روانی مانند اضطراب، افسردگی، ترس و یا خاطرات تلخ ناشی از آزار و اذیت جنسی در گذشته که همراه با خشونت و تجاوز جنسی بوده است نیز یکی از مواردی است که ممکن است منجر به واژینیسموس در بزرگسالی شود.

بیش تر بخوانید : تست پاپ اسمیر

در برخی موارد هم هیچ کدام از عواملی که در بالا مطرح کردیم وجود ندارد بلکه علت واژینیسموس احساس درد و ناراحتی فراوان در هنگام اولین رابطه جنسی می‌باشد که منجر به ایجاد ترس و اضطراب برای مقاربت‌های بعدی خواهد شد که در نتیجه‌ی آن انقباض‌های غیرارادی اتفاق خواهد افتاد. در این موارد افراد از ایجاد رابطه جنسی پرهیز می‌نمایند و در مواردی که هیچ شریک عاطفی ندارند به دلیل ترس ناشی از درد هنگام مقاربت از ایجاد روابط صمیمانه با جنس مخالف پرهیز می‌نمایند.

علائم واژینیسموس

  • درد و ناراحتی فراوان در هنگام دخول
  • دخول دشوار و در برخی موارد غیر ممکن
  • احساس ناراحتی و اضطراب در هنگام ورود و قرار گرفتن آلت تناسلی در واژن
  • مشکل در استفاده از تامپون
  • احساس ناراحتی در هنگام معاینات لگن یا سونوگرافی واژینال
  • عدم برقراری رابطه جنسی به دلیل ترس و اضطراب ناشی از دخول
علائم-واژینیسموس

بیش تر بخوانید : لابیاپلاستی

کنترل و درمان واژینیسموس

نحوه‌ی مدیریت و کنترل واژینیسموس در زندگی جنسی شما نقش مهمی دارد، بنابراین پس از اینکه علائم واژینیسموس را تجربه کردید باید برای درمان اقدام نمائید. در ادامه برخی از راهکارهای درمانی جهت این بیماری بیان خواهد شد.

  • مراجعه به روانشناس یا درمانگر جنسی: روانشناس با روش‌های مختلفی از جمله هیپنوتیزم و مشاوره‌های درمانی می‌تواند با تشخیص علت اصلی واژینیسموس به درمان آن بپردازد.
  • مراجعه به فیزیوتراپ: تمرینات کف لگن، حرکات کششی و سایر تمریناتی می‌تواند به گشاد شدن واژن و کنترل انقباضات کمک کند.
  • در برخی موار لازم است مراجعه به روانشناس و فیزیوتراپ همزمان انجام شود تا نتایج بهتری کسب شود.
  • درمانی که در سال‌های اخیر توسط پزشک متخصص زنان برای افراد مبتلا به واژینیسموس ارائه شده است و نتایج مثبتی را در پی داشته است تزریق بوتاکس می‌باشد، با تزریق بوتاکس عضلات لگن به طور موقت تا چند ماه دچار فلج می‌شود و در این مدت فرد می‌تواند با ادامه دادن جلسات روانشناسی و فیزیوتراپی، رابطه‌ی جنسی خوبی را نیز تجربه نماید. تزریق بوتاکس ممکن است برای همه‌ی افراد مفید نباشد اما اگر پزشک تشخیص دهد که شما کاندید مناسبی برای این درمان هستید می‌توانید از این روش درمانی استفاده نمائید.

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *