لوگو دکتر بهاره مرادیان
دکتر بهاره مرادیان / بیماری های زنان / تست پاپ اسمیر و کاربردهای آن
۴ دقیقه
درباره-آزمایش-پاپ-اسمیر

تست پاپ اسمیر و کاربردهای آن

آنچه می خوانید...
تست-پاپ-اسمیر

پاپ اسمیر آزمایشی جهت غربالگری سرطان دهانه رحم می‌باشد، در این روش پزشک در طی معاینه لگن از طریق سواب نمونه‌هایی از سلول‌های دهانه رحم را جدا می‌کند و سپس جهت بررسی به آزمایشگاه می‌فرستد. در واقع با این آزمایش می‌توان سلول‌های پیش سرطانی و یا سرطان دهانه رحم را در مراحل اولیه شناسایی نمود تا بتوان روند درمان را به سرعت ادامه داد. آلودگی با ویروس پاپیلومای انسانی عامل اصلی ایجاد سرطان رحم می‌باشد. این آزمایش جهت تشخیص عفونت‌های واژن یا رحم نیز کاربرد دارد. در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره آزمایش پاپ اسمیر و کاربرد آن اطلاعاتی کسب نمایید.

بیش تر بخوانید : غربالگری روتین زنان

زمان انجام تست پاپ اسمیر

پزشک متخصص زنان و زایمان تست پاپ اسمیر را به عنوان بخشی از معاینات روتین سالیانه در نظر می‌گیرد که با توجه به سن بیمار فاصله‌ی زمانی انجام آن بدین صورت می‌باشد:

  • خانم‌های بین 21 تا 29 سال: هر سه سال
  • خانم‌های بین 30 تا 65 سال: هر پنج سال یکبار همراه با آزمایش اچ پی وی، در صورتی که آزمایش اچ پی وی انجام نشود پاپ اسمیر هر سه یال یک بار توصیه می‌شود.
  • خانم‌های بالای 65 سال که در آزمایشات قبلی خود مورد مشکوکی نداشته‌اند می‌توانند انجام این آزمایش را متوقف نمایند.

افراد کاندید تست پاپ اسمیر

در برخی موارد پزشک به خانم‌هایی که دارای شرایط خاصی هستند توصیه می نماید که این آزمایش را به صورت مکرر انجام دهد، شرایطی مانند:

  • ابتلا به سرطان دهانه رحم در گذشته یا وجود سلول‌های پیش سرطانی در غربالگری‌های قبلی
  • افراد مبتلا به عفونت اچ آی وی
  • سابقه خانوادگی ابتلاء به سرطان دهانه رحم
  • سیستم ایمنی ضعیف
  • افراد سیگاری
  • افرادی که در دوران جنینی در معرض دی اتیل استیل بسترول (نوعی استروژن مصنوعی) قرار گرفته‌اند.
  • افرادی که در معرض ویروس پاپیلومای انسانی بوده‌اند.
  • زایمان بیش از سه فرزند
  • افرادی که برای مدت طولانی از داروهای ضدبارداری خوراکی استفاده کرده‌اند.

بیش تر بخوانید : جراحی میومکتومی

آمادگی‌های پیش از انجام آزمایش پاپ اسمیر

در طول دوران قاعدگی این آزمایش را نمی‌توان انجام داد. زمان مناسب جهت انجام این آزمایش 5 روز پس از آخرین روز خونریزی می‌باشد.

از 2 تا 3 روز قبل از آزمایش پاپ اسمیر این موارد را راعایت کنید:

  • از تامپون استفاده نکنید.
  • از ژل، فوم، کرم، پماد یا سایر مواد بهداشتی و آرایشی واژینال استفاده نکنید.
  • از دوش واژینال (شستشوی واژن با آب یا مایعات دیگر) استفاده نکنید.
  • عدم رابطه جنسی

نحوه‌ی انجام آزمایش پاپ اسمیر

ابتدا روی تخت مخصوص معاینه زنان دراز می‌کشید، جهت باز کردن واژن، پزشک از یک ابزار فلزی یا پلاستیکی به نام اسپکولوم استفاده می‌کند، سپس با استفاده از یک سواب کوچک نمونه‌های سلولی از دهانه رحم شما تهیه می‌نماید و به آزمایشگاه می‌فرستد.

پاپ اسمیر غالباً به عنوان قسمتی از معاینات لگن انجام می‌شود، حین معاینه لگن پزشک به بررسی رحم، تخمدان و ناحیه تناسلی می‌پردازد.

نحوه-انجام-پاپ-اسمیر

عوارض جانبی پاپ اسمیر

عوارض پاپ اسمیر عبارتند از :

خونریزی واژینال

پس از آزمایش به مدت یک الی دو روز ممکن است دچار خونریزی واژینال یا لکه بینی شوید که این مورد کاملاً طبیعی است و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.

منفی کاذب

آزمایش پاپ اسمیر یکی از ایمن‌ترین آزمایش‌ها می‌باشد که هیچ گونه خطر و عارضه‌ای برای افراد ندارد، تنها مشکلی که ممکن است بعد از این آزمایش ایجاد شود نتیجه‌ی منفی کاذب می‌باشد (عدم تشخیص سلول‌های سرطانی) که می‌تواند منجر به تاخیر تشخیص و درمان شود، به همین دلیل توصیه می‌شود که این آزمایش به صورت منظم انجام شود. حدود 20 سال طول می‌کشد تا سرطان دهانه رحم ایجاد شود بنابراین آزمایش های منظم که هر چند سال انجام می‌شود می‌تواند شانس تشخیص به موقع را افزایش دهد.

مثبت کاذب

نتیجه‌ی مثبت کاذب زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های مشاهده شده به اشتباه سلول‌های سرطانی تشخیص داده شوند، با اینکه مثبت کاذب در ابتدا می‌تواند برای بیماران از لحاظ روحی و روانی موجب استرس و اضطراب شود اما با انجام آزمایشات تکمیلی می‌توان خیلی سریع این مورد را برطرف نمود.

تفسیر نتایج تست پاپ اسمیر

  • نتیجه‌ی منفی: بدین معنی است که هیچ گونه سلول غیرطبیعی در دهانه رحم مشاهده نشده است، در صورت نتیجه‌ی منفی آزمایش بعدی حدود 3 سال دیگر تکرار می‌شود.
  • نتیجه‌ی مشکوک: در مواردی که تعداد سلول‌هایی که به آزمایشگاه فرستاده شده است کافی نباشد یا اینکه سلول‌ها توسط مخاط واژن پوشانده شده باشند و به نحوی نتایج مخدوش شده باشد، به شما توصیه می‌شود که 2 تا 4 ماه دیگر جهت انجام آزمایش مجدد مراجعه نمائید.

نتیجه مثبت: مشاهده هرگونه سلول غیرطبیعی در آزمایش پاپ اسمیر به عنوان نتیجه مثبت تعبیر می‌شود، برخی از این تعییرات جزئي بوده و ممکن است به مرور برطرف شود، در این موارد پزشک توصیه می‌نماید که چند ماه دیگر جهت بررسی مجدد مراجعه نمائید اما اگر تغییرات سلولی به نفع سلول‌های سرطانی باشد باید جهت جلوگیری از پیشرفت سرطان به فکر درمان‌های مناسب باشید. در این مواقع ابتدا آزمایشات تکمیلی جهت تائيد نتایج انجام می‌شود و سپس انواع گزینه‌های درمانی به شما پیشنهاد می‌شود

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *