یکی از شایع ترین بیماری هایی که هر زنی می تواند به آن دچار شود، چسبندگی رحم است.دلیل این بیماری می تواند بر اثر زخم بر روی یکی از اعضای بدن باشد. از بارزترین علائم چسبندگی رحم، اختلال در چرخه قاعدگی و یا قطع شدن پریود به طور کامل است . همچنین درد شدید در لگن و سقط مکرر جنین از دیگر علائم چسبندگی رحم است
علائم چسبندگی رحم
یکی از نشانه های چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن، پریودهای کم و یا کلا بدون داشتن پریود است. ممکن است در زمان پریود بودن، شما حس درد را داشته باشید ولی خونریزی نداشته باشید. درد در تاریخ دوران قاعدگی میتواند حاکی از این باشد که شما پریود هستید اما به دلیل انسداد، خون نمیتواند از رحم خارج شود. با این حال، عوامل دیگری نیز می توانند سبب این شوند که شما پریود نشوید، از جمله این ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- یائسگی
- ورزش بیش از حد
- فشار
- کاهش وزن ناگهانی
- مصرف قرصهای ضد بارداری
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
انواع چسبندگی رحم
چسبندگی های رحمی، انواع محتلفی دارد که با توجه به شدت آن به دسته ها و انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. البته که هیچ نوع طبقه بندی دقیقی از چسبندگی رحمی در دسترس نیست. در حالت کلی، چسبندگی رحمی به 5 نوع تقسیم بندی می شود، که عبارتند از :
نوع اول
این نوع از سندرم آشرمن شامل ناهنجاری های مورفولوژیکی است که در سطح کانال دهانه رحم و بدون چسبندگی فیزیولوژیکی صورت می گیرد.
نوع دوم
این نوع از چسبندگی رحم مربوط به باریک شدن سطح کانال دهانه رحم به همراه انسداد کامل بدون چسبندگی فیزیولوژیکی مربوط است.
نوع سوم
در این نوع از سندرم آشرمن، چسبندگی های ظریف زیادی در سطح ناحیه ایستمی یا همان سطح کانال دهانه رحم وجود دارد.
نوع چهارم
این نوع از چسبندگی رحمی یک بخش کامل از کانال حفره فوقانی رحم از حفره تحتانی را در بر می گیرد
نوع پنجم
این نوع از سندرم آشرمن، به ناهنجاری های مورفولوژیکی در سح کانال دهانه رحم با چسبندگی کل رحم فیزیولوژیگی گفته می شود.
عوارض و پیامدهای چسبندگی رحم
یکی از رایج ترین عوارضی که بر اثر چسبندگی رحم ایجاد می شود، ناباروری است. حدود نیمی از زنان می توانند به این بیماری دچار شوند. این بیماری همانگونه که گفته شد، با بی نظمی های قاعدگی همراه است که زنان باید با آن دست و پنجه نرم کنند.
در این میان آمارها حاکی از ان است که نیمی از زنانی که به چسبندگی رحم دچار هستند، دچار ناباروری می شوند. و شمار زیادی هم هرگز دچار بینظمیهای قاعدگی نمیشوند. شواهد حاکی از آن است که حدود 90درصد از موارد چسبندگی رحم از عوارض سقط جنین بهشمار میرود ولی عفونتهایی مانند «سل دستگاه تناسلی» که در آمریکا شیوع بسیاری دارد، در بروز چسبندگیهای رحمی نقش دارد.
بیش تر بخوانید : درمان فیبروم های رحمی
پیشگیری از چسبندگی رحم
تشخیص به موقع در هر نوع بیماری، راه حل هر مشکلی است، و می تواند از هر نوع خطری پیشگیری کند. پس از تشخیص نیاز است تا درمان به موقع صورت بگیرد. هنگامی که چسبندگی رحمی رخ می دهد، بدن دچار مشکلات و تغییراتی می شود که می توان آن را به راحتی تشخیص داد. درصورت بروز هر نوع عفونت و داشتن علائم آن، باید به متخصص زنان خوب مراجعه نمود.
اما به عوارضی که عدم درمان و سهل انگاری در این مورد می تواند ایجاد کند توجه کنید. ابتلا به چسبندگی رحم و دیگر بیماری ها ، لازم است هزینه زیادی بابت درمان آزمایشات متعدد پرداخت کنید. همچنین زمان زیادی را باید برای این مورد صرف کنید تا روندهای درمانی را به طور کامل طی کنید. به علاوه درد و آسیب بدنی ناشی از هر بیماری ممکن است سخت و غیر قابل تحمل باشد. انجام تست پاپ اسمیر به صورت سالانه نیز می تواند مفید باشد. ازدواج و بارداری به موقع نیز موثر است. درصورتی که دپس از ازدواج تمایلی برای بارداری در سنین بالا همچنان وجود نداشته باشد لازم است تا تحت نظر یک متخصص زنان رار بگیرد تا از ایجاد مشکلات و عوارض دیگرخودداری کند.
مراقبت های لازم پس از درمان چسبندگی رحم
تمامی مراقبت ها و نکات لازم پس از درمان چسبندگی رحم، توسط پزشک جراح اعلام می شود. اما نکته ای مهم وجود دارد و آن هم این است که احتمال چسبندگی مجدد رحم در برخی موارد وجود دارد و از طرفی ممکن است برای برخی از خانم ها، این مشکل طی یک عمل جراحی از بین نرود و به قوت خود باقی بماند. در چنین شرایطی درمان از طریق جراحی، مجددا باید تکرار شود و ترمیم های لازم انجام گیرند.
بنابراین پس از جراحی لازم است با پزشک خود در ارتباط باشید تا بتوانید در صورت مشاهده هرگونه مشکل و نشانه مشکوک، او را در جریان قرار دهید.