از رایج ترین و شایع ترین عارضه ها و بیماری هایی که برای زنان و دختران وجود دارد، وجود کیست بارتولن است. کیست بارتولن جزو آن دست بیماری های زنان است که در مقایسه با دیگر بیماری ها خطر زیادی نداشته و تنها با چند اقدام ساده می توان آن را درمان کرد. در این مقاله قصد داریم تا به طور کلی درباره کیست بارتولن و اینکه به چه دلایلی تشکیل می شود و چه روش هایی برای درمان آن وجود دارد، صحبت نماییم.
غدد بارتولن چیست؟
غدد بارتولن زیر پوست و در قسمت لابیا قرار گرفته شده اند. بارتولن در ناحیه کنار واژن و زیر لابیاها قرار دارند و اطراف رحم را احاطه کرده اند. اندازه این غدد کوچک بوده و همانند اندازه عدس هستند. کار این غدد لزج و مرطوب کردن واژن در حین برقراری رابطه جنسی هستند که این ترشحات موکوئیدی از طریق مجرا این کار را انجام می دهند و از طریق کانالی وارد واژن می شوند.
کیست بارتولن چگونه تشکیل می شود؟
وقتی در مجرای بارتولن کیست هایی ایجاد می شود، می گوییم فرد دارای کیست بارتولن است که عوارضی را به همراه دارد که با علائم و نشانه هایی همراه است که اگر به موقع درمان نشوند، می توانند پیشرفت کنند و شرایط بدتری را ایجاد کنند و سبب بروز بیماری های خطرناکی شوند. با رشد کیست بارتولن، درد شدید در واژن و اطراف آن ایجاد می شود و لابیاماژورها نیز دچار التهاب و تورم می شوند. این تورم مختص یکی از لابیاها است که سبب عم قرینگی می شود.
چه عللی سبب ایجاد کیست بارتولن می شوند؟
علت تشکیل کیست بارتولن هنوز به طور کامل و 100 درصدی مشخص نیست، اما از دلایل آن می توان به عفونت های جنسی همانند عفونت کلامیدیا یا گنوکوک اشاره نمود. بعضی اوقات می تواند بر اثر کیستیک باشد، که در این صورت معلوم نیست که بتوان آن را برطرف کرد یا نه، حتی ممکن است دردی نداشته باشد و بیمار متوجه آن نباشد و فقط برجستگی را در ناحیه تناسلی حس نماید. در صورتی که کیست عفونی باشد به آن آبسه بارتولن نیز گفته می شود که جداره آن بسیار نازک و حساس می شود و می تواند سبب آزار و ناراحتی در هنگام راه رفتن و نزدیکی بیمار شود. مهم ترین عواملی که می توانند در بروز کیست بارتولن موثر واقع شوند به موارد زیر اشاره کرد :
- لابیاهایی که دچار تورم می شوند
- ترشحاتی که غلظت بالایی دارند
- عفونت
این عوامل می توانند به راحتی سبب انسداد مجاری بارتولن شوند که پس از از انسداد کانال های بارتولن زمینه شکل گیری کیست بارتولن فراهم می شود. هنگام رابطه جنسی، غدد بارتولن فعالیت بیش تری دارند و سبب تولید مایعات بیش تری می شوند. این مایعات مهم ترین نقش را در برقراری رابطه جنسی دارند و سبب مرطوب شدن قسمت های بیرونی واژن می شوند که همین سبب دردناک شدن دخول می شود. این کیست ها هنگام برقراری رابطه جنسی بزرگ شده و ترشحات مایع را در رابطه جنسی افزایش می دهند.
عوامل زمینه ساز بروز کیست بارتولن چیست؟
بعضی از افراد بیش تر از دیگران در معرض ابتلا به کیست بارتولن قرار می گیرند که عبارتند از :
- خانم هایی که تا به حال باردار نشده اند.
- خانم هایی که زایمان طبیعی و یا سزارین داشته اند.
- خانم های جوانی که فعالیت جنسی بالایی داشته اند.
کیست بارتولن چه علائم و نشانه هایی دارد؟
توده هایی که در اثر کیست بارتولن بزرگ شده و پیشرفت کرده اند نشانه هایی از خود بروز می دهند والا کیست های کوچک هیچ علائم و نشانه ای ندارند.
در صورتی که کیست ها عفونی نباشند، علائم و نشانه ها به صورت زیر بروز می کنند :
- متورم و قرمز شدن ناحیه تناسلی
- ایجاد توده همراه با درد و ناراحتی
- درد و ناراحتی در برقراری رابطه جنسی
در صورتی که کیست ها عفونی باشند، علائم و نشانه ها به صورت زیر ظاهر می شوند :
- تب
- شدیدتر شدن درد
- تخلیه بخشی از مایع داخل کیست
چه روش هایی برای درمان کیست بارتولن وجود دارد؟
یکی از راحت ترین راه های درمان کیست بارتولن، استفاده از آنتی بیوتیک هاست. خانم هایی که سن آن ها کم تر از 40 سال است و کیست ها عفونی نبوده و مشکل خاصی ایجاد نکرده باشند، نیازی به درمان خاصی وجود ندارد.
مهم ترین اقدامی که می توانید در جهت درمان کیست بارتولن انجام دهید نشستن در وان پر از آب است که با انجام آن در روز و به تعداد دفعات 3 یا 4 بار می تواند در جهت بهبودی محل کیست ها نقش مثبتی داشته باشد.