لوگو دکتر بهاره مرادیان
دکتر بهاره مرادیان / بیماری های زنان / یائسگی و مراقبت های پس از آن
۵ دقیقه
درباره-مراقبت-های-بعد-یائسگی

یائسگی و مراقبت های پس از آن

آنچه می خوانید...

مراقبت های دوران یائسگی زنان شامل انجام چکاپ  کامل و غربالگری سرطان سینه و رحم به صورت منظم و همچنین مراجعه به متخصص زنان برای کنترل علائم یائسگی می شود. انجام مراقبت های دوران یائسگی به کنترل وضعیت بدن و عدم ابتلا به اختلالاتی نظیر تغییر در وضعیت خواب شبانه بسیار موثر است. در ادامه این مقاله با همراه باشید تا علاوه بر شناخت مراقبت ها، با مشکلات و بیماری های رایج یائسگی زنان بیشتر آشنا شوید.

اختلالات شایع یائسگی زنان را بشناسید

اختلالات دوران یائسگی برای هرکس می تواند متفاوت باشد.گر گرفتگی، ریزش مو، اختلال در خواب، تغییرات خلق و خو، تعریق در شب، لکه بینی، کاهش میل جنسی و خشک شدن واژن از رایج ترین اختلالات دوران یائسگی به شمار می روند. این تغییرات با پایان دوران عادت ماهیانه و عدم تخمک گذاری برای زنان به وجود می آید.

در این دوران باید مراقب قند خون خود باشید. چرا که امکان ابتلا به بیماری دیابت بالا می رود. بالا رفتن امکان ابتلا به پوکی استخوان و همچنین امکان ابتلا به بیماری های قلبی نیز افزایش می یابد. در این دوران باید بیشتر مراقب بیماری هایی که با افزایش سن به وجود می آیند، بود.

از علائم دوران یائسگی تا درمان

رسیدن به یک وضعیت پایدار در دوران یائسگی، تنها با انجام مراقبت های لازم صورت می گیرد. در صورتی که یکسال از آخرین دوران عادت ماهیانه گذشته باشد، به این معناست که فرد وارد مرحله یائسگی کامل شده است. برای بهبود این علائم بهتر است اقدامات زیر انجام شود:

  • مصرف مکمل های غذایی
  • رعایت رژیم غذایی
  • خواب کافی
  • مراجعه به متخصص زنان
  • انجام ماموگرافی در دوره های زمانی منظم
  • سونوگرافی از شکم و لگن
  • انجام چکاپ کامل

این دوره شامل تغییرات ظاهری نیز می شود. چربی ها در قسمت ران و سینه آب می شود و همچنین در نواحی شکم و پهلو تجمع پیدا می کند. چروک های پوست بیشتر می شود. پیاده روی در این دروه و انجام ورزش های سبک به صورت روتین و روزانه علاوه بر کند کردن این فرایند به عدم افت تمرکز نیز کمک می کند.

مکمل های دوران یائسگی

مصرف مکمل های دوران یائسگی یکی از مراقبت های لازم به شمار می رود. برخی از علائم دوران یائسگی معمولا به دلیل کمبود ویتامین به وجود می آید. این کمبود ویتامین به وسیله مکمل های غذایی در کنار رعایت رژیم غذایی امکان پذیر است.

از جمله مکمل های مصرفی در این دوره می توان به مصرف ویتامین D اشاره کرد. درست است که با رعایت رژیم غذایی مناسب نیاز به مصرف مکمل تا حدی کم می شود. اما در بیشتر خانم ها ین نیاز از بین نمی رود. مصرف مکمل های ویتامین D و کلسیم با توجه به آزمایش ها باید در بیشتر بانوان استفاده شود. این موضوع با استفاده از آزمایش خون مشخص می شود.

علائم قبل از دوران یائسگی چیست؟

قبل از دوران یائسگی در زنان علائمی مشاهده می شود که نشان از نزدیک بودن این دوره دارد. از جمله آن می توان به کوتاه شدن دوران عادت ماهیانه اشاره کرد. در این مرحله هورمون های استروژن کاهش پیدا می کند و تخمک گذاری بسیار کم می شود. همچنین تا زمانی که آخرین پریود اتفاق بیوفتد، دوره های عادت ماهیانه نامنظم می شود. به این دوران پیش یائسگی نیز می گویند. علائم پیش یائسگی مشابه علائم یائسگی کامل است و بر روی بدن تاثیر می گذارد.

بسیاری از بانوان در این دوران به روان درمانی و هورمون تراپی نیاز پیدا می کنند. کاهش هورمون های استروژن در این دوران ممکن است موجب بی اختیاری ادرار نیز بشود. بسیاری از این علائم با مراجعه به متخصص زنان و زایمان قابل درمان و کنترل است.

مراقبت های دوران یائسگی از چه زمانی آغاز می شود؟

این مراقبت ها بهتر است از زمان پیش یائسگی آغاز شوند. سن یائسگی به طور میانگین از 45 تا 55 سال است. سن یائسگی در زنان ایرانی در 48 سالگی است. در برخی از افراد یائسگی زودتر و در سن 35 سالگی اتفاق می افتد. یائسگی زودرس معمولا به دلایلی نظیر بروز فشار و استرس های عصبی ایجاد می شود. با بروز اولین نشانه های این دوره بهتر است مراقبت های لازم برای کاهش و کنترل علائم صورت بگیرد.

اقدامات بعد از یائسگی

یائسگی یک مشکل نیست، بلکه دوره ای از زندگی زنان است. در صورتی که مراقبت های دوران یائسگی به درستی انجام بگیرد، مشکلی که موجب اختلال در زندگی شود، به وجود نمی آورد. اقدامات مراقبتی بعد از یائسگی در صورت وجود بیماری های خاص در خانواده نظیر سرطان سینه و یا سرطان دهانه رحم و همچنین بروز علائم مشکوک افزایش پیدا می کند. در این زمان ها معمولا اهمیت چکاپ های روتین و غربالگری سرطان افزایش می یابد. بهتر است در اینگونه موارد تحت درمان متخصص زنان و زایمان قرار بگیرید. از دیگر اقدامات مراقبتی بعد از یائسگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کنترل قند خون
  • کنترل فشار خون
  • ترک سیگار و قلیان
  • استفاده از محصولات مراقبتی پوستی
  • انجام آزمایش های مربوط به پوکی استخوان
  • کنترل وزن

برخی از مشکلات ذکر شده در بالا به دلیل یائسگی و برخی دیگر به علت افزایش سن ممکن است ایجاد شوند. انجام اقدام های مراقبتی علاوه بر کمک به کنترل نشانه های یائسگی در بانوان، به کاهش مشکلات ناشی از افزایش سن نیز کمک می کند.

علائم یائسگی تا چه مدت ادامه دارد؟

علائم یائسگی علی الخصوص آن دسته از علائمی که به علت کاهش سطح هورمون استروژن ایجاد می شود، معمولا تا 5 سال از بین می رود و یا از شدت آن بسیار کاسته می شود. برخی دیگر از علائم در دوران پیش یائسگی که با نامنظم شدن سکیل قاعدگی ایجاد می شود گاهی تا 4 سال هم ادامه می یابد. علائم یائسگی زودهنگام نیز مشابه یائسگی است. در برخی از موارد ممکن است زنان بدون تجربه علائم پیش یائسگی وارد دوران یائسگی شوند. در واقع مدت زمان برطرف شدن این علائم در هر فرد ممکن است متفاوت باشد. با رعایت اقدامات مراقبتی لازم، احتیاج به بسیاری از درمان های هزینه بر از بین خواهد رفت.

دکتر بهاره مرادیان

متخصص زنان، زایمان و نازایی ​
- مدرک دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
- مدرک تخصص زنان و زایمان و نازایی در سال ۹۷ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و دارای بورد تخصصی زنان و زایمان

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *