زایمان طبیعی از جمله نوع زایمانی است که به شکل طبیعی و بدون هیچ نوع برشی بر روی بدن انجام مش ود و یکی از بهترین روش های زایمان است. اما بسیاری از افراد نیز برای این نوع زایمان استرس بالایی دارند و اطلاعاتی کاملی راجع به مراقبت های قبل آن و نحوه انجام آن ندارند و شاید بیش ترین استرس آن ها نیز از این مساله نشات می گیرد. گاهی اوقات نیز افراد قادر به انجام زایمان طبیعی نیستند که در آن صورت باید تحت جراحی سزارین قرار گیرند. زایمان طبیعی می تواند به روش های مختلفی انجام شود که نیاز به داروهای مسکن، بیمارستان و … نباشد.
زایمان طبیعی چیست؟
زایمان طبیعی یک تجربه منحصر به فرد میباشد و بیان احساسی که یک زن در حین زایمان طبیعی حس میکند بسیار دشوار است و هر فردی تجربهای متفاوت و خاص را از دوران بارداری و لحظهی زایمان بیان میکند. آنچه که اکثر خانمهای باردار به آن فکر میکنند این است که در زمان زایمان چه نوع مراقبتهایی را دریافت خواهند کرد و اینکه آیا با آنها رفتار خوبی خواهد شد؟ بسیاری از افرادی که هنگام زایمان با رفتارهای مهربان و دلسوزانه از طرف اطرافیان و کادر درمان مواجه شدهاند بیان داشتهاند که درد زایمان را کمتر حس کردهاند.
زایمان طبیعی چه حسی دارد؟
زایمان طبیعی تجربهای فراتر از تمام چیزی است که یه زن در طول زندگی خود حس کرده است، ترشح هورمونها به حدی افزایش مییابد که هرگز پیش از آن تجربه نشده است. هورمونها در واقع جهت تسهیل انقباضات و تحمل درد ناشی از زایمان طبیعی میباشد. باید توجه شود که به خواستههای فردی که قصد زایمان طبیعی دارد احترام گذاشته شود و هر روشی را که او تمایل دارد برای زایمان طبیعی انتخاب شود، در این مسیر ماما، پزشک و شریک جنسی باید حمایت کامل را در جهت راحتی و آرامش روحی و جسمی او داشته باشند.
بیش تر بخوانید : زایمان طبیعی در آب
مراحل زایمان طبیعی
اولین مرحله زایمان
در ابتدا ممکن است انقباضات مختصری را در ناحیه دهانه رحم حس کنید، به تدریج فاصله بین انقباضات کمتر و شدت انقباضات قویتر میشود. گردن دهانه رحم باریک میشود و تا 10 سانتیمتر باز میشود، در این هنگام باید سریعاً به بیمارستان بروید.
زمانی که به بیمارستان وارد میشوید توسط یک ماما معاینه واژینال میشود و از شما دربارهی زمان شروع انقباضات و شدت درد سوال پرسیده میشود، اگر در مراحل اولیه باشید ممکن است از شما درخواست شود تا به منزل بازگردید و چند ساعت بعد بازگردید البته اگر محل زندگی شما از بیمارستان دور است این گزینهی خوبی نیست و بهتر است در همان محدودهی بیمارستان باقی بمانید تا زمان زایمان شما نزدیک شود.
تولد نوزاد، دومین مرحله زایمان
درصد زیادی از زنان ترجیح میدهند از اپیدورال جهت تسکین درد در این مرحله استفاده میکنند، هرچند روش های بسیاری جهت کاهش درد و زایمان بدون درد وجود دارد اما تعداد زیادی از خانمها این روش را انتخاب مینمایند.
با شدیدتر شدن انقباضات رحمی، ماما شما را راهنمایی میکند تا به طرز مناسبی نفس بکشید و انقباضات را کنترل نمایید. برای محافظت از لگن باید هنگام زایمان نفس خود را بیرون بدهید. همراه با یکی از انقباضات شدید با فشاری که به رحم وارد میکنید نوزاد به دنیا میآید. بعد از بریدن بند ناف و تمییز کردن نوزاد میتوانید او را در آغوش بگیرید.
مرحله سوم: خروج جفت
جفت را با یک فشار دیگر به بیرون برانید، برای کمک در این مرحله ممکن است داروهایی به شما تزریق شود.
بعد از زایمان
شما به همراه نوزادتان به اتاق استراحت برده میشوید تا پس از گذراندن این مراحل کمی استراحت نمایید. اولین ساعات پس از تولد بسیار باارزش هستند. این ساعتها زمان خوبی جهت تعذیه نوزاد با شیر و برقرار ارتباط با او میباشد. ماما و پرستار به شما در شیر دادن و مراحل دیگر مراقبت از نوزاد کمک خواهند کرد.
افرادی که حاملگی طبیعی نداشته اند، زایمان زودرس امری طبیعی است.
مزایای زایمان طبیعی
بسیاری از خانمها میخواهند این تجربهی شیرین را حس کنند تا همیشه به خاطر بسپارند و به همین دلیل زایمان طبیعی را انتخاب می نمایند اما زایمان طبیعی مزایای بسیاری دارد که برخی از آنها شامل موارد زیر میباشد:
- فشاری که در زایمان طبیعی حس میکنید نسبته به روشهای دیگر کمتر است.
- میتوانید تعداد بیشتری فرزند به دنیا بیاورید.
- زمان بهبودی پس از زایمان طبیعی بسیار سریعتر میباشد.
- عوارض جانبی ناشی از داروهای بیحسی مانند سردرد، تب و فشار خون را نخواهید داشت.
بنابراین اگر در حین بارداری مشکل خاصی نداشتهاید و پزشک شما تائيد میکند که میتوانید زایمان راحتی داشته باشید بهتر است زایمان طبیعی را انتخاب نمایید.
چه زمانی زایمان طبیعی توصیه نمیشود؟
- افرادی که بیماری قلبی دارند
- افرادی که دچار پرهاکلامیسی یا مسمومیت بارداری هستند
- نوزادان دوقلو یا چندقلو
- نوزاد در وضعیت بریج قرار گرفته است
اگر زایمان طبیعی انتخاب شما است باید در طی دوران بارداری آمادگی های لازم را کسب کنید، بعضی از موارد این آمادگی شامل موارد زیر میباشد:
1. پزشک و مرکز درمانی مناسب را انتخاب کنید.
2. به طور منظم در طول دوران بارداری ورزش نمایید تا بدن شما از آمادگی لازم جهت زایمان برخوردار باشد. 5 تا 6 روز در هفته روزی 30 دقیقه تمرینات ورزشی داشته باشید و یک یا دو روز در هفته به مدت نیم ساعت یوگا کار کنید.
3. در کلاسهای آموزشی جهت زایمان طبیعی شرکت نمایید.
4. برنامههای زایمان خود را بنویسید تا با تمام مراحل آشنایی داشته باشید.
5. از یک حامی کمک بگیرید: وجود یک حامی که در تمام مراحل زایمان همراه شما باشد به آرامش و راحتی زایمان شما کمک میکند.
6. روشهای کنترل درد را فرا بگیرید تا در هنگام زایمان بتوانید مراحل را به راحتی پشت سر بگذرانید، انواع تکنیکهای تنفس آگاه و مدیتیشن میتواند در این مسیر به شما کمک نماید.